Балалардың тамақтануын ұйымдастыру » Қ.Сатпаев атындағы орта мектеп
Жамбыл облысы
Шу ауданы білім бөлімінің
"Қ.Сатпаев атындағы орта мектеп"
коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Қабылдау бөлімі :
+7(72) 43-50-93
Есепші бөлімі:
+7(72) 23-11-37
Нашар көрушілер
нұсқасы
12
апрель
2019

Балалардың тамақтануын ұйымдастыру

«Бекітемін» -------------
мектеп директоры
Байдаулетов Б.Ж


Балалардың тамақтануын ұйымдастыру

1 Балалардың толық және калориялы тамақтануы үшін барлық жагдайын жасау Әрдайым Директор Мед бике
2 Азақтарды азық – түлік сақтайтын коймадан жазғы уақытта беру кестесін шығару Әрдайым Мед бике
3 Тамақтану бойынша құжаттарды жүргізу ( Дайын және шикі азық- түлектер бойынша журнал брокеражный ) Әрдайым Мед бике
4 1-апта алдын ала ас мәзірін жазу Әрдайым Мед бике
5 Витаминді 3 тағам дайындау соған байланысты құжаттарды жүргізу Әрдайым Мед бике
6 Аптасына 2 рет иммунитет көтеру үшін фито чай беру жұмыстарын жүргізу Әрдайым Мед бике
7 Негізгі азық - түліктің дұрыс салынуын тексеру , дәмін алу Әрдайым Мед бике
8 Балалардың тамақтану рационына жеміс – жидектерді әртүрлі шырындардіы көбірек кіргізу Әрдайым Мед бике
9 Балаларға сүт , ет басқа да азықтар мен қамтамасыз ететін адамдармен келісім жүргізу жұмыстарын жүргізу Әрдайым Директор
10 Жаңа және пайдалы азықтарды қабылдау Әрдайым Мед бике
11 Азық сақтайтын қоймадағы қызметкерлерді ірінді жарақаттардан тексеруден өткізу , соған байланысты құжаттарды дайындау Әрдайым Мед бике
12 Азық сақтайтын қойма қызметкерлерін жұмысқа рұқсаты болуы керек Әрдайым Мед бике
13 Азық сақтайтын қойманың ішін таза ұстау , дезинфекциялық режимді сақтау қызметкерлердің сыртқы киімдеріне назар аудару Әрдайым Мед бике
14 1 күндік тамақты 3 Күнге қалдыру, бақылап тексерут Әрдайым Мед бике
15 СӘС, басқа да жоғары мекемелерден келген көрсетпелерді орындау Әрдайым Мед бике
16 Мектеп балаларының тамақтануы бойынша ата-аналармен әнгіме өткізу Әрдайым Мед бике
17 Тамақтану бойынша қабырға газеттерін шығару Әрдай Мед бике



Медбике Кайназарова А.С.

Мектептегі тамақтану мәселелері

Оқушының тағамы үйлесімді болуы керек. Ас мәзіріне міндетті түрде азық-түлік құрамына ақуыздар, майлар мен көмірсулар ғана емес, сонымен бірге витаминдер, минералдар және микроэлементтер кіруі тиіс. Бұл компоненттер бала организмінің толық жетілуі үшін қажет. Ақуыздардың, майлардың және көмірсулардың өзара қатынасуы 1:1:4 болуы керек.
Ас мәзірін құрастырғанда баланың өсуі мен дамуын, қоршаған ортаның әсерін, тұлғалық және эмоционалдық қосымша жүктемесін ескеріліп, негізгі тамақ құрамының тепе-теңдігі сақталуы керек.
Оқушыларды дұрыс тамақтандыру үшін қажетті азық-түліктер:
Ақуыздар.
Күнделікті оқушы 75/90г ақуыз қабылдауы тиіс,оның 40/55грамы жануартекті болуы керек.Рационда міндетті түрде сүт, айран, шұбат, қымыз, құрт, қатық, сүзбе, балық, ет тағамдары, жұмыртқа болуы қажет. Майлар. Тәулігіне оқушы үшін майлардың мөлшері-80/90грамм, тәуліктік рационның 30 пайызын құрауы керек. Мектеп жасындағы бала күнделікті сары май, өсімдік майы, ет, қаймақ қабылдауы тиіс.
Көмірсулар. Оқушының рационында көмірсулардың тәуліктік мөлшері -300/400 грамнан аспауы қажет. Оқушы ас мәзірінде міндетті түрде нан, жарма, картоп, бал, кептірілген жеміс, қант болуы керек.
Мектеп жанындағы асхана және азық-түлік, дайын болған тағамның сапасы, асхана қызметкерлерінің денсаулығы, тазалығы күн сайын медицина қызметкерінің тексеруінен өтеді.
Асхана тазалығы ыдыстардың режиммен және хлордезин ерітіндісімен жуылуы қатаң қадағаланады.
Витамин жетіспеушілігінің алдын-алу мақсатында оқушылардың сұйық сусын тағамдары «Аскорбин» қышқылымен дәрумендендіріледі.Ыстық тағамның жылы күйінде берілуі және дәмді, сапалы болуы қадағаланады.
Аспаздармен тазалық сақтау жөнінде ай сайын нұсқаулар жүргізіледі.
1.Балаларға берілетін тағамның дәмін, сапасын, каллориясын арттыру.
2.Келген азық-түліктің сапасын қадағалау.
3.Шикі тағамдардың бракеражын тексеріп журналға тіркеу.
4.Шай мен компотқа «С» витаминін уақытылы пайдалану.
5.Міндетті түрде тәуліктік тағам қалдыру.
6.Мектеп асханасының тазалық жұмыстарын күшейту: 1.Столдарды,ыдыстарды ыстық сабынды-сода суымен тазалап жуып,0,2процентті хлордезин ерітіндісіне салып,жарты сағаттан соң таза ыстық сумен шаю,орындықтарды жуып болған соң едендерді жуу. 2.Аптасына 1-рет тиянақты тазалау жұмыстарын жүргізу.Асхана қабырғаларын әктеп, столдар мен орындықтарды, плиталарды жуып тазалау.


Медбике Кайназарова А.С.
Әлеуметтік педагог Асықбаева С.Қ.